Spachtelputz

Spachtelputz

Spachtelputz stucwerk bestaat uit een mengsel van gebroken marmerkorrels en een bindmiddel op basis van kunststof. Het is de meest gekozen soort sierpleister. Zoekt u een stukadoor die u kan helpen bij dit stucwerk? Pyck is een netwerk van stukadoors. Bij ons zijn verschillende stukadoors aangesloten, deze zijn allen werkzaam in Vlaanderen. Als u het contactformulier invult ontvangt u maximaal vijf offertes van vakmannen uit ons netwerk. De offertes vergelijkt u zelf op basis van aanbod en prijzen. Op deze manier kiest u altijd de vakman met de beste voorwaarden en de scherpste prijs voor uw klus. We helpen u graag!

Verschillende korreldiktes

Bij het aanbrengen van spachtelputz blijft een korrelige structuur achter op uw muur. U kunt zelf kiezen wat de korreldikte van de sierpleister wordt. De meest voorkomende korreldikte is 1,5 mm. U kunt echter kiezen voor een korreldikte van 1 mm tot 2,5 mm. Een korreldikte van 2,5 mm resulteert in een erg grove structuur. Hoe kleiner de korreldikte, hoe rustiger de muur. Naast een keuze in korreldikte is het mogelijk om spachtelputz op verschillende manieren aan te brengen. Een stukadoor kan spachtelputz aanbrengen met een spaan of door te spuiten. De stukadoor gebruikt meestal een spaan tijdens het stucen.


sierplijster

Voor binnen en buiten

Een groot voordeel van spachtelputz is dat de stukadoor het zowel op de binnen- als de buitenmuur kan aanbrengen. De sierpleister is geschikt voor de buitenmuur dankzij de sterke samenstelling. Het is ontzettend slijtvast. Door de ruwe structuur zijn eventuele beschadigingen op de buitenmuur bijna niet zichtbaar. Het stucwerk kan daarnaast in vele verschillende kleuren op de buitenmuur aangebracht worden. Wilt u spachtelputz aanbrengen op de buitenmuur? Zorg ervoor dat de sierpleister van goede kwaliteit is. De buitenmuur wordt namelijk blootgesteld aan weersinvloeden. Het is belangrijk dat het stucwerk hier tegen bestand is.

sierplijster aanbrengen

Alternatieven

Andere veel voorkomende soorten stucwerk zijn rustiekputz en granol. Rustiekputz lijkt erg op spachtelputz. Deze sierpleister heeft echter een minder korrelige structuur. Dit zorgt ervoor dat rustiekputz een minder drukke uitstraling heeft. De korreldikte zit tussen de 1,5 en 1,8 mm. Het is daarnaast vlakker en dus makkelijker overschilderbaar. Rustiekputz kunt u tevens binnen en buiten uw woning gebruiken. Granol wordt daarnaast veel gebruikt tijdens stucwerk. Deze sierpleister was vooral in de jaren ’70 en ’80 erg populair. Granol is erg sterk, grover en het heeft putjes en groefjes in de structuur. De stukadoor kan hierdoor verschillende patronen creëren. Andere soorten stucwerk zijn structuurputz en schuurpachtel.

spachtelputz aanbrengen

Aluminium en stalen ramen schilderen

Het schilderen van aluminium ramen is iets lastiger dan het schilderen van houten ramen. Controleer ook hier of het schilderen van de afdichting tussen de aluminium kozijnen en het glas mogelijk is. Siliconenkit kunt u bijvoorbeeld niet verven. Verwijder zo mogelijk deze siliconen. Als dit niet kan kunt u de aluminium ramen beter niet schilderen. Maak de aluminium ramen proper met een ontvetter, spoel ze af en droog ze. Breng vervolgens een grondlaag geschikt voor non-ferrometalen aan op de aluminium ramen. Na het drogen van de grondlaag kunt u de aluminium ramen schilderen. Na het schilderwerk kunt u de aluminium ramen opnieuw afkitten.

Zelf spachtelputz aanbrengen

Wilt u zelf spachtelputz aanbrengen? Verwijder allereerst losse verf en behang van de muur. Maak de muur schoon, ontvet deze indien nodig en dicht scheuren en gaten. Plak alle kozijnen af en dek daarnaast de vloer af. Breng vervolgens een voorstrijkmiddel geschikt voor de sierpleister aan. Gebruik hiervoor een blokkwast of een vachtroller. Kies een voorstrijkmiddel wat dezelfde kleur heeft als de spachtelputz. Leg een stukje karton op de vloer wanneer u aan het werk gaat. Valt er een beetje spachtelputz? U kunt dit eenvoudig oppakken en opnieuw gebruiken. Het is handig om, voordat u begint, de wand te verdelen in denkbeeldige vakken van circa een halve meter breed. Begin linksboven met stucen en breng daarna het stucwerk aan in de vakken eronder. Werk vervolgens verder naar rechts. Stop niet voordat u een wand af hebt, zo voorkomt u lelijke overgangen. Gebruik een roestvrijstalen spaan en houd deze tegen de muur onder een hoek van 45 graden. Leg vervolgens de spaan plat op het stucwerk en breng een gelijkmatige structuur aan met behulp van een draaiende beweging. Wanneer u klaar bent laat u het stucwerk circa 24 uren drogen. Na het stucen kunt u de muur schilderen met latex, tenzij de spachtelputz al de juiste kleur had.

spachtelputz prijzen

Prijzen

U bent natuurlijk benieuwd naar de prijzen als u uw muur met spachtelputz laat stucen. Spachtelputz is een erg betaalbare soort sierpleister. De kosten voor het stucen van uw muur met spachtelputz bedragen gemiddeld €12,- tot €18,- per m2. De prijzen zijn inclusief loonkosten en het materiaal. Wilt u tevens uw plafond laten stucen? De prijzen liggen iets hoger omdat het plafond lastiger te bereiken is. Indien u meerdere muren in uw woning wilt laten stucen dan kunt u dit het beste in één keer door een stukadoor laten doen. Hoe meer stucwerk gedaan moet worden, hoe lager de prijzen per m2.

spachtelputz offertes

Vrijblijvend offertes vergelijken

Het aanbrengen van de sierpleister is vakwerk. Het is daarom verstandig om dit door een stukadoor te laten doen. Zoekt u een vakman die u kan helpen tijdens het stucen? Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u meerdere offertes van stukadoors uit ons netwerk. Het aanvragen van offertes is kosteloos en geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast. U vergelijkt de ontvangen offertes op basis van prijzen en aanbod. U kiest vervolgens zelf de stukadoor met de scherpste prijs en de beste voorwaarden. Vragen zijn tevens van harte welkom bij ons. Voordat u het weet ziet uw binnen- of buitenmuur er weer als nieuw uit!