plafond schilderen

Plafond schilderen

Na verloop van tijd vergeeld een plafond en zal u deze opnieuw moeten witten met latex. Het schilderen is niet ingewikkeld, maar het afdekken van de vloer, het meubilair en het afplakken van de randen kost veel tijd. Als u het niet ziet zitten om zelf te gaan witten, kunt u het schilderen overlaten aan een professional uit ons netwerk. Wij werken samen met schilders vanuit heel Vlaanderen, ook bij u in de buurt! Deze professionals kunnen uw plafonds in één dag verven of spuiten met een verfpistool. Bent u benieuwd naar de prijs? Vul dan snel ons contactformulier in voor meerdere, vrijblijvende offertes op maat. Vergelijk deze op prijs en kwaliteit, zodat u de beste prijs betaald voor het schilderen van uw plafond!

Voorkom strepen!

Als u het plafond niet op de juiste manier gaat schilderen loopt u risico op strepen of vlekken. Om te voorkomen dat u het oppervlak een tweede keer moet witten moet u voldoende verf gebruiken. Op het blik van de verf staat vermeld welk oppervlak u zou kunnen verven met de plafondverf. Heeft u een groter oppervlak kunnen sauzen? Dan is er te weinig latex gebruikt. Kies ook niet de warmste dag van het jaar om te gaan schilderen, want dan loopt u risico op strepen op het plafond. Wilt u een strak resultaat? Verf dan eerst met een primer voor u met latex gaat schilderen of laat de plafonds door een professional strak spuiten.


Stap 1: Reinigen

Voor u begint met het verven van uw plafond, zal u deze eerst moeten reinigen. Het is belangrijk dat u al het stof en eventuele spinnenwebben verwijderd. Dit komt anders in de verf terecht wat een slordig resultaat geeft. Hiervoor kunt u het best een stofzuiger en een borstel gebruiken. Als het plafond vet of echt vies is zult u schoonmaakmiddelen moeten gebruiken om de ondergrond goed te reinigen. Verwijder alle lampen en gordijnen zodat deze bij het witten niet vies worden. Indien mogelijk haalt u al het meubilair weg, maar als het toch moet blijven staan dekt u het af met een plastic zeil.

Stap 2: Afplakken en kitten

Als u alleen uw plafond wilt schilderen, dan is het belangrijk om alle randen en raamkozijnen af te plakken. Gebruik hiervoor een dikke, stevige afplaktape en breng het zoveel mogelijk in lange stukken aan. Het afplakken is een tijdsrovende klus maar wel noodzakelijk bij het witten van het plafond. Als u de randen goed afplakt dan bent u verzekerd van een strak resultaat en hoeft u zich geen zorgen te maken dat u tijdens het verven per ongeluk ook op de muren verf achterlaat. Dat betekent dat u een stuk sneller bent met schilderen dan wanneer u voorzichtig langs de randen moet verven. Gaat u zelf plafonds spuiten? Plak dan de muren tot een meter afstand af.

plafond verven

Stap 3: Schilderen

Als uw plafond goed gereinigd is en de muren afgeplakt zijn is het verven een gemakkelijke klus. Voor het verven van de randen langs de muur gebruikt u een kleinere, ronde kwast. Bevestig deze eventueel aan een lange stok. Om de strepen te voorkomen gaat u hier op een later moment nog met een kleine roller overheen sauzen. Met een grotere roller gaat u vervolgens grotere oppervlakken witten met de latex. Ook deze mag u eventueel aan een stok bevestigen. Blijf in banen verven en laat deze overlappen. Werk ‘nat op nat’ om strepen te voorkomen. Dit houdt in dat u elke nieuwe laag latex licht overlapt met de vorige laag verf die nog niet gedroogd is.

plafond verf

Stap 4: Verwijderen van tape

Als u klaar bent met het verven is het verleidelijk om te pauzeren en de tape te laten zitten. Toch is het belangrijk dat u het tape zo snel mogelijk na het witten weer verwijderd. Als u de tape laat zitten tot de verf gedroogd is dan loopt u risico dat de latex beschadigd raakt. Ook laat de schilderstape zelf sporen achter als het te lang blijft hangen. Over het algemeen voldoet het om de afplaktape te verwijderen na het sauzen van het complete oppervlak, maar op warmere dagen kan het zijn dat de latex sneller droogt. In dat geval kunt u het beste direct de tape verwijderen na het schilderen van de randen.

plafond latex

Slimme tips

Bij het sauzen is goedkoop vaak duurkoop. De prijs voor de verf kan enorm verschillen per merk, maar de kwaliteit ook. Met een slechte kwaliteit latex zult u veel meer lagen moeten schilderen voor een strak resultaat. Gaat u de gehele ruimte schilderen en vraagt u zich af of u eerst het plafond of eerst de muren moet schilderen? Als u geen verf op uw pasgeverfde muren wilt krijgen moet u eerst het plafond verven. Plafonds zijn lastig om te verven vanwege de hoogte. Bevestig daarom een stok aan de roller. Met behulp van deze stok kan u zonder teveel moeite toch het plafond sauzen. Hiervoor kunt u een speciale stok aanschaffen, maar een stok van een bezem voldoet ook.

plafond witten

Hulp nodig? Vergelijk offertes!

Met het bovenstaande stappenplan kan u relatief eenvoudig zelf uw plafond witten met latex. Het is echter wel een klus die goed uitgevoerd moet worden voor het beste resultaat. Heeft u geen tijd, of beschikt u niet over de juiste verf of materialen om zelf te gaan verven? De schilders uit ons netwerk zijn ervaren in het verven of spuiten van plafonds en helpen u graag met uw schilderwerk. Vul ons contactformulier in, zodat wij u meerdere, vrijblijvende offertes op maat kunnen sturen van schilders uit uw regio. Deze prijsopgaven vergelijkt u op prijs en aanbod zodat u een schilder kiest die bij u past.