trap schilderen

Trap schilderen

Uw houten trap is één van de meest gebruikte onderdelen van uw huis. Tegelijkertijd is het ook een blikvanger in uw traphal, daarom is het belangrijk deze goed te onderhouden. Door te schilderen met een antislip trapverf behoudt u de kleur en daarmee de uitstraling. Wilt u uw nieuwe of oude houten trap laten verven? Of wilt u de gehele traphal laten schilderen? Laat ons u helpen met het renoveren van uw traphal. Wij werken samen met specialisten door heel Vlaanderen. Vul ons contactformulier in voor meerdere vrijblijvende offertes van specialisten uit uw regio. Vergelijk de verschillende prijsopgaven met elkaar zodat u er zeker van bent dat u niets te veel betaalt voor het renoveren van uw traphal.

Een kleur en verfsoort kiezen

Gaat u uw houten trap schilderen? Begin dan met het kiezen van de gewenste kleur en verf. U loopt waarschijnlijk dagelijks meerdere keren op en neer, waardoor de traptreden snel slijten. Bij het schilderen heeft u daarom een antislip trapverf nodig die een slijtvast resultaat biedt. Laat u voor de aanschaf van een geschikte trapverf goed informeren. Glanzende traptreden zijn mooi, maar mogelijk ook erg glad. Wilt u toch met een hoogglans lak schilderen? Kies dan een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars en creëer een antislip resultaat met halve maantjes of traprubbers. Heeft u liever een matte verf? Gebruik bij het verven dan een speciale antislip trapverf.


houten trap renoveren

1: Oude trapbekleding en verf verwijderen

Een goede voorbereiding is van groot belang. Voordat u begint met schilderen zal u daarom de oude trapbekleding en oude verflaag moeten verwijderen. Let er op dat het in z’n geheel verwijderd moet zijn voordat u begint met schilderen. Het verwijderen van de bekleding kan een flinke klus zijn, omdat het over het algemeen goed vastgelijmd zit. Probeer voorzichtig de trapbekleding los te trekken, zonder daarbij de houten treden te beschadigen. De achtergebleven lijmresten verwijdert u met behulp van een plamuurmes of een speciale lijmverwijderaar. Het houten oppervlak moet bij het verven tot slot geheel stof- en vetvrij zijn, zodat de nieuwe trapverf optimaal aan het oppervlak kan hechten.

trap schuren

2: Trap schuren

Na het verwijderen van de verflaag kunt u beginnen met schuren. Hiervoor heeft u bij voorkeur grof (korrelgrootte P100) en fijner schuurpapier (korrelgrootte P150 of P200), een stofzuiger en een vochtige doek nodig. U begint met het schuren van het trapoppervlak door met het grove schuurpapier de laatste resten van de oude verf te verwijderen. Daarna verwijdert u met een stofzuiger het stof van de trap. Neem het oppervlak na het stofzuigen af met een vochtige doek. Met het fijnere schuurpapier kunt u ten slotte de houten trap naschuren. Let op: het is bij het schuren van belang dat u met de richting van het hout mee schuurt!

3: Grondlaag aanbrengen

Voordat u kunt beginnen met het schilderen in de door u gewenste kleur, zal u eerst de grondlaag op de trap moeten verven. Vergeet niet om de nabijgelegen oppervlaktes zorgvuldig af te plakken, zodat u deze niet per ongeluk mee schildert. De grondlaag brengt u twee keer aan op een droge en stofvrije trap. Na het verven van de eerste laag wacht u tot deze goed gedroogd is. Schuur de trap tot slot nogmaals op met het fijnere schuurpapier. Na het schuren kunt u de tweede laag grondverf aanbrengen. Let op dat u het oppervlak niet te grondig schuurt!

4: Eindelijk! Het verven kan beginnen

Tot slot kunt u eindelijk beginnen met verven! Voor een antislip en slijtvast resultaat brengt u ook de lak in meerdere lagen aan. Omdat u de trap tijdens het verven natuurlijk nog steeds moet gebruiken is het verstandig om de traptreden om en om te verven. Wanneer de eerste helft droog is kan u beginnen met de tweede helft, zodat u nog steeds moeiteloos op en neer loopt. Zodra de eerste laag goed droog is mag u deze nogmaals licht schuren met het fijnere schuurpapier. Deze stap herhaalt u eventueel een aantal keer tot u tevreden bent met het eindresultaat. Let op dat u steeds op een vet- en stofvrij oppervlak werkt.

Zelf doen of een schilder inschakelen?

Heeft u na het lezen van deze uitleg de smaak te pakken? Het schilderen van de houten trap is voor een ervaren klusser een leuke uitdaging, maar het verven blijft een flinke klus die in menig huishouden blijft liggen. Verschillende schilders uit uw eigen regio hebben de expertise in huis om van uw houten trap dé blikvanger in huis te maken. Natuurlijk bent u benieuwd naar de kosten van het schilderen. Vult u ons contactformulier in? Dan krijgt u zo spoedig mogelijk niet één maar meerdere, vrijblijvende offertes toegestuurd. Vergelijk de prijsopgaven van de verscheidene aanbieders en bespaar tot wel 40% op het renoveren van uw trap!

trap verven kosten