sierplijster

Sierpleister

Sierpleister is een handige en mooie manier voor het afwerken van uw muur. U hebt de keuze uit vele verschillende soorten zoals spachtelputz, crepi, rustiekputz en barok. Bent u op zoek naar een stukadoor die u kan helpen tijdens het stucen? Wij zijn een netwerk van experts op het gebied van pleisterwerken in heel Vlaanderen. Er zit altijd een stukadoor uit ons netwerk in uw regio. U vult gratis en geheel vrijblijvend ons offerteformulier in. Hierna ontvangt u maximaal vijf offertes. De offertes vergelijkt u op basis van aanbod en prijs. Zo kiest u altijd de stukadoor met de scherpste prijs en de beste voorwaarden voor uw klus. We helpen u graag tijdens het stucen!

Minerale sierpleister

Eén van de opties is het stucen van uw muur met minerale sierpleister. Dit stucwerk bestaat uit een natuurlijke mix van kalk, zand en cement. Deze sierpleister heeft de hoogste dampdoorlaatbaarheid van alle soorten pleisters. Minerale sierpleister is verkrijgbaar in een groot scala aan structuren en korreldiktes. Het is daarnaast een milieuvriendelijke keuze. Deze minerale sierpleister is wat dikker en daarom ideaal om een oneffen ondergrond te verbergen. Het wordt door een stukadoor dan ook vaak gebruikt tijdens de renovatie van oude gevels. Een minerale sierpleister wordt in de massa gekleurd, dit zorgt ervoor dat de kleurvastheid erg hoog is.


kunstharspleister

Kunstharspleister

Een kunstharspleister is ideaal als u een extra isolatielaag op de gevel van uw woning wilt aanbrengen. Deze soort sierpleister is erg populair. De structuur is vaak lichter dan die van bovenstaande pleister. Het geeft een afgewerkte en egale look. Een kunstharspleister is de ideale optie wanneer u een waterafstotende en onderhoudsvriendelijke buitenmuur wenst. Naast water wordt ook vuil goed afgestoten. Een witte gevel blijft daarom lang proper dankzij deze sierpleister. Vuil zoals mossen, algen en schimmels krijgen namelijk geen kans om zich te hechten. Kunstharspleister is bovendien elastisch. Dit heeft als voordeel dat er maar een kleine kans op scheurtjes is.

sierplijster aanbrengen

Spachtelputz en rustiekputz

Stucen met spachtelputz resulteert in een stevige wand voorzien van korrelstructuur. Spachtelputz bestaat uit een mix van marmerkorrels en een kunststof bindmiddel. U bepaalt zelf de korreldikte van spachtelputz. Een voordeel van spachtelputz is dat oneffenheden op de muur niet snel opvallen. Spachtelputz kan de stukadoor zowel binnen als buiten aanbrengen. Spachtelputz is daarnaast betaalbaar en makkelijk in onderhoud. Rustiekputz lijkt erg veel op spachtelputz. Rustiekputz heeft echter grovere korrels. Een muur met rustiekputz is daarom minder rustig dan één voorzien van spachtelputz. Dit maakt rustiekputz echter tevens zeer geschikt voor een oneffen oppervlak. Rustiekputz is daarnaast erg praktisch omdat het stoot- en boenvast is.

Granol en barok

Granol heeft een grove structuur. Dit stucwerk zorgt ervoor dat uw muur uniek en sierlijk is afgewerkt door de putjes en groeven die ontstaan. In de jaren ’70 en ’80 was granol ontzettend populair. In nieuwe woning valt de keuze niet vaak op granol. De sierpleister is echter een comeback aan het maken. Granol is erg sterk, het beschadigd niet snel. U schildert granol daarnaast gemakkelijk over. Een andere soort sierpleister is barok. Barok zit tussen spachtelputz en granol in. Barok heeft een grote korrel en is daardoor geschikt voor een wand die niet helemaal strak is. Barok is elastisch en stootvast. Een groot voordeel van barok is dat het vrijwel onderhoudsvrij is.

Crepi

Een andere soort sierpleister is crepi. Crepi werkt ontzettend goed in combinatie met isolatie. Een muur voorzien van crepi bestaat uit verschillende lagen. Indien er geen isolatie op de muur zit dan wordt een wapeningsnet samen met een waterwerende laag cement aangebracht op de gevel. Dit proces wordt soms wel twee tot drie keer herhaald ter voorkoming van scheuren. Hebt u wel isolatie? Dan wordt maar één laag aangebracht. Hierop komt de crepi. Een buitenmuur voorzien van crepi en isolatie is goed beschermd tegen weersinvloeden. Dankzij crepi raakt het voegwerk dus niet langer beschadigd als het hard vriest. Crepi voorkomt tevens dat vorst de woning binnen komt.

zelf sierplijster aanbrengen

Reinigen en onderhoud

Een buitenmuur wordt blootgesteld aan onder andere weersinvloeden. Het is hierdoor mogelijk dat de muur vies wordt. Hoe vaak reinigen nodig is hangt af van het type stucwerk. Aan sommige soorten gaat vuil sneller hechten dan bij anderen. Regelmatig onderhoud voorkomt echter dat vuil blijft zitten en dat u nog weer vaker moet reinigen. Een muur voorzien van sierpleister maakt u in de meeste gevallen proper met behulp van een hogedrukreiniger. Het is echter verstandig om ook hierbij rekening te houden met het type stucwerk. Verdere tips over het schoonmaken van uw type sierpleister kunt u navragen bij uw stukadoor.

Zelf sierpleister aanbrengen

Wilt u zelf sierpleister zoals crepi aanbrengen? Het aanbrengen is voor een ervaren klusser niet erg moeilijk. Bescherm de vloer en plak kozijnen en dergelijke af. Maak de ondergrond goed schoon. Zit het behang of de verf los? U moet alles verwijderen voordat u begint met het aanbrengen van stucwerk. Zitten er vocht of nicotine plekken op de wand? Behandel deze met renovatieverf. Het is namelijk mogelijk dat de vlekken na het stucen terugkomen tenzij u ze behandelt. Om zeker te zijn dat de pleister aan het oppervlak hecht brengt u eerst een voorstrijk aan. Het is verstandig om een voorstrijk in dezelfde kleur als de sierpleister te gebruiken. Hebt u meerdere emmers pleister? Meng ze om kleurverschillen te voorkomen. U kunt eerst iets aanbrengen op een houten plaat. Op deze manier oefent u hoe u het beste met een spaan te werk kunt gaan. Houd een roestvrijstalen spaan tegen de wand in een hoek van 45 graden. Breng de pleister korreldik aan en verdeel het gelijkmatig. Wilt u bepaalde vormen op uw binnen- of buitenmuur aanbrengen? Ga dan na circa 15 minuten met draaiende bewegingen over het oppervlak met een kunststofspaan. Het stucen gaat eenvoudiger wanneer u dit met twee personen doet. Verwijder vervolgens zo snel mogelijk eventueel schilderstape en geknoeide sierpleister. Als u dit niet direct doet is het uitgehard en gaat het verwijderen lastiger. Bij enige twijfel kunt u het stucen beter laten doen door een stukadoor.

sierplijster prijzen

Prijzen

De prijzen van stucwerk hangen af van de verschillende soorten. De prijzen van rustiekputz bedragen circa €16,- per m2 en van spachtelputz gemiddeld €12,- tot €18,-. Bij granol kunt u rekenen op prijzen tussen €12,- en €23,- per m2. De prijzen van barok beginnen vanaf €15,- per m2. Crepi is het minst goedkoop. Reken bij crepi op prijzen van €40,- tot €80,- per m2. Alle prijzen zijn inclusief materiaal en het loon van de stukadoor. Stucen is vakwerk, u kunt de pleisterwerken daarom het beste overlaten aan een stukadoor. Voor een indicatie van de kosten kunt u het beste offertes aanvragen.

sierplijster offertes

Vrijblijvend offertes vergelijken

U hebt gelezen over de vele verschillende soorten sierpleister zoals rustiekputz, granol en barok. Hebt u gekozen welke soort sierpleister u het liefste op uw muren hebt? En zoekt u een stukadoor die dit voor u kan regelen? Zoek niet verder! Pyck is een netwerk van vakmannen op het gebied van pleisterwerken. Bij ons zitten meerdere stukadoors in heel Vlaanderen aangesloten. Er zit altijd een stukadoor in uw regio. Na het invullen van het contactformulier ontvangt u maximaal 5 offertes. U vergelijkt de offertes vervolgens op basis van prijzen en aanbod. Hierna kiest u zelf de stukadoor voorzien van de beste voorwaarden en de scherpste prijs.