Ramen schilderen

Ramen schilderen

Ongeveer elke vijf jaar is het schilderen van uw ramen vereist. Na het verven ziet uw woning er weer verzorgd uit. Daarnaast beschermt goed buitenschilderwerk vensterramen tegen weersinvloeden. U vindt hier meer informatie over het verven van kozijnen. Bent u op zoek naar een schilder die u kan helpen bij deze klus? Pyck is een netwerk van experts in binnen- en buitenschilderwerk. Als u het contactformulier invult ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes. De offertes vergelijkt u op aanbod en prijzen. Vervolgens kiest u zelf de schilder met de voorwaarden en de scherpste prijs. We helpen u graag!

Houten ramen

Kunnen de houten raamkozijnen van uw woning wel wat buitenschilderwerk gebruiken? Welke verf en voorbehandeling nodig is hangt af van de houtsoort. Meranti is bijvoorbeeld een veelgebruikte soort hardhout. Hardhout moet u niet met water ontvetten maar bijvoorbeeld met thinner. Afzelia mag dan weer niet met thinner ontvet worden maar met ammoniak. Controleer daarom altijd de ondergrond voordat u van start gaat met verven. Binnen- en buitenschilderwerk bestaat uit verschillende stappen. U begint met het reinigen van het houten kozijn. Na het reinigen wordt een grondverf of primer aangebracht. Hierna begint u met het verven van twee of meerdere lagen verf.


Houtrot herstellen

Hebt u last van houtrot? U moet het houtrot eerst herstellen voordat u begint met buitenschilderwerk. Houtrot herkent u aan de zachte structuur en de roestbruine tot zwarte kleur. Het is mogelijk om een kleine beschadiging zelf te herstellen. Krab allereerst de plek met het houtrot weg. Krab liever teveel dan te weinig weg, er mag geen houtrot achterblijven. Schuur het hierna lichtjes op met schuurpapier. Breng houtrotstopmiddel aan op het gezonde hout onder de aangetaste plek en laat dit goed drogen. Breng vervolgens houtrotvuller aan met een plamuurmes en strijk het glad. Schuur dit tot slot totdat er een naadloze overgang ontstaat tussen het vulmiddel en het gezonde hout.

PVC ramen schilderen

Controleer bij het schilderen van PVC ramen eerst of het mogelijk is om de afdichting te verven. Test dit op een klein hoekje van het PVC kozijn. Is het gelukt? Maak de ramen goed schoon en spoel ze na met water. Na het drogen van de PVC ramen brengt u een grondlaag aan. Bij PVC kozijnen gebruikt u het beste een primer voor gladde oppervlakken. De primer moet circa 6 uren drogen. Daarna kunt u de eerste laag verf op de PVC ramen aanbrengen. Deze laag heeft een droogtijd van 6 tot 24 uur, afhankelijk van de soort. Wanneer het droog is brengt u een tweede laag aan op de PVC ramen.

ramen verven

Aluminium en stalen ramen schilderen

Het schilderen van aluminium ramen is iets lastiger dan het schilderen van houten ramen. Controleer ook hier of het schilderen van de afdichting tussen de aluminium kozijnen en het glas mogelijk is. Siliconenkit kunt u bijvoorbeeld niet verven. Verwijder zo mogelijk deze siliconen. Als dit niet kan kunt u de aluminium ramen beter niet schilderen. Maak de aluminium ramen proper met een ontvetter, spoel ze af en droog ze. Breng vervolgens een grondlaag geschikt voor non-ferrometalen aan op de aluminium ramen. Na het drogen van de grondlaag kunt u de aluminium ramen schilderen. Na het schilderwerk kunt u de aluminium ramen opnieuw afkitten.

houten ramen schilderen

Onderhoud aan geschilderde ramen

U geniet extra lang van uw geschilderde houten ramen wanneer u regelmatig onderhoud pleegt. Onderhoud is gemiddeld eens per jaar nodig. Een kozijn is erg gevoelig. Regenwater blijft vaak op vensterranden staan. Daarnaast zijn dooi, zonneschijn en vorst niet bevorderlijk voor het buitenschilderwerk. Door verschillen in temperatuur kan hout uitzetten en krimpen. Hierdoor kan vuil in ontstane openingen terecht komen. Maak de vensterramen daarom eens per jaar schoon met lauwwarm water, niet bijtende zeep en een zachte doek. Controleer het kitwerk en vervang dit indien nodig. Maakt ook het vensterbeslag schoon en smeer dit in. Het is bovendien erg belangrijk om een aantal keer per week goed te ventileren.

ramen onderhoud schilderwerk

Zelf ramen schilderen

U hoeft niet altijd een schilder in te huren voor het verven of lakken van kozijnen. Verven of lakken is namelijk goed zelf te doen. Lak wordt vaak binnen gebruikt, het geeft een dekkend resultaat. Na het lakken is uw kozijn glad en goed schoon te maken. Het reliëf en de kleur van hout zijn niet meer zichtbaar. U kunt houten vensterramen het beste lakken of schilderen als de temperatuur buiten tussen de 10 en 20 ° C ligt. Begin nooit met verven of lakken indien het mistig is, er dauw op het hout zit of wanneer de zon fel schijnt. Ontvet allereerst de houten vensterramen en laat ze goed drogen. Vervolgens begint u met schuren zodat de verf goed hecht. Vul eventuele spleten en gaten op met een vulmiddel en schuur ook dit licht op. Plak hierna scharnieren, klinken, muren en de vensterbank af met tape of karton. Hierna brengt u een primer aan, wacht tot dit droog is en schuur het licht op. Roer de verf goed door voordat u begint met verven. Hierna start u met het verven of lakken van de eerste laag. Laat dit goed drogen en start tot slot met het aanbrengen van een tweede laag.

schilderwerk ramen

Besparen door offertes te vergelijken

Kunnen uw PVC of houten kozijnen een nieuwe kleurtje gebruiken? Heeft u zelf geen zin om te schilderen? Het is verstandig om hiervoor een ervaren schilder in te huren. Als u op zoek bent naar een erkende schilder dan zit u bij ons goed. Pyck bestaat uit een netwerk van vakmannen op het gebied van binnen- en buitenschilderwerk.

Hoe werkt het precies?

Vul gratis en geheel vrijblijvend ons contactformulier in. Na het invullen ontvangt u maximaal 5 offertes van schilders uit ons netwerk. Deze offertes vergelijkt u zelf op basis van aanbod en prijzen. Zo kiest u altijd de schilder met de beste voorwaarden en de scherpste prijs voor uw klus. Zit er geen passende aanbieding tussen? Geen probleem, u ontvangt de prijsopgaven zonder enige verplichting.